Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Milyen gördeszkás cipőt válasszak?Néhány szerencsés és pár szerencsétlen fordulatnak köszönhetően a gördeszka eladások (főként a komplett gördeszkák eladása) ugrásszerűen megnőtt itthon és világszerte. Jöttök, deszkáztok és tanácsot kértek. De néha borzalmas cipőkben.
Noha nem az érdekel, hogy hogy néztek ki, de mindig rápillantunk a lábatokra. Könnyű megmondani, hogy sokan vannak, akik a deszka vásárlásig ugyan eljutottak, de nincs további információjuk a felszerelésről.

A gördeszkázás ALAPFELSZERELÉSE a cipő. Első szinten akkor vált ez világossá, amikor az első gördeszkákkal elkezdtek gurulni, a deszkák egyre nagyobbak és gyorsabbak lettek és biztonságosan kellett megállni a gördeszkán.

Másodsorban akkor kellett nagyot változtatni a deszkás cipőkön, amikor Alan „Ollie” Gelfand 1977-ben (véletlenül) kitalálta, hogyan lehet a deszkával pattintani, ugrani. Amit először NO HANDED AIR néven próbáltak magyarázni és az akkor születő sport ma is ismert nagy nevei a csodájára jártak és OLLIE NÉVEN VÁLT ISMERTTÉ – AZ BIZONY AZONNAL ETTE A CIPŐKET.Ez egy merőben másik megközelítést hozott, hirtelen a TAPADÓS TALP (Sticky Rubber) mellett fontossá vált a felsőrész tartóssága is. Ezt a technológia fejlettségi szintjein más és más megoldás segítette. Ezután többször változtak a deszkás cipők, részben a technológia fejlődése, új anyagok bevezetése, részben a „deszkás” divat mozgásai változtatták a cipőket. Bő nadrághoz kellett a „pufi” cipő, hogy a szára ne lógjon le és stílusban illeszkedjen. Amikor mindenki csőnacira váltott, akkor hirtelen nagyon hülyén néztek ki a vékony pálca emberek hatalmas cipőkben…ekkor jött az egyszerűbb tornacipők kora. A változás ma is folyamatos, mindenki látta azt a mémet, ahol a Nike cipők orrgumi felhúzását mutatják be és pár év alatt a kis felhúzásból eljutnak a teljesen gumival bevont cipőig? Nos, meg is történt, a legutóbbi Nyjah 2 Free modell gyakorlatilag egy gumicsizma lett.

...

De térjünk a töri részről a TÁRGYRA. Hogyan válassz deszkás cipőt?
Első, hogy a deszkás cipő talpa LAPOS. Edzőcipőben deszkázni csak kivételes egyedeknek ajánlott, sérülésveszélyes és rontja az élményt. (Figyelem: Van, aki egy vasalóval a talpán is lerúgja a legtöbb trükköt, ez nem Róluk és nem Hozzájuk szól!)
A Vans 1966-os indulása után nem sokkal később éppen a talpa miatt vált a „Világ Első Számú Gördeszkás Cipője” cím máig idézett birtokosává.
A VULKANIZÁLT talp tulajdonságai annyira megfelelnek a gördeszkásoknak, hogy máig elvehetetlen helye van a polcokon a vulkanizált cipőknek. Vannak a technológiának apró hátrányai is, de a talp csavarodási és hajlási képessége és annak módosíthatósága, a csúszásgátlás optimalizálhatósága a talp mintázatával máig kedvenc kategóriában tartják ezeket a cipőket.

De akkor jön, mit akarsz tőle:

Első szint:
CSAK GURULNI AKARSZ BENNE (akkor állj meg itt)
Lapos talp, vulkanizált legyen lehetőleg és egy jó, kiszámítható felsőrész.

Pl. a VANS AUTHENTIC a Te modelled. Megrökönyödve tapasztaltuk jópár évvel ezelőtt, hogy MENŐ downhill longboardosok vitték az Authenticet, mire elmondták, hogy ha nem akarsz pattintani a cipőben, onnantól a legkényelmesebb deszkás cipő, ahol a BOARDFEEL a legerősebb.
Itt jön a következő szint:
PATTINTASZ IS (OLLIE). Ahogy megtanulsz ugrani, több dolog történik: kopik a cipő oldala is, sok flip-trükknél (a gördeszka a hosszanti tengely körül megfordul) a cipő oldala és orra egyszerre kopik…és hirtelen észreveszed, hogy OLLIEZNI nem csak sima talajon fogsz, hanem ritkán felfelé, gyakran pl lépcsőkről lefelé is.
Tehát ilyenkor már

SZINTEZEL IS:
Itt jön a következő faktor, a BOARDFEEL. Hiába készítenénk 3-4 mm vastag bivalybőrből deszkás cipőt (pedig ez az anyukák álma), hiába tennénk rá olaj, sav ás smirgliálló talpat egy jelenleg nem létező munkavédelmi bakancsról, ez a deszkázást ugyan JÓL TŰRNÉ, de nem SEGÍTENÉ.
Az első Ollie során is megeshet, hogy a lap elfordul és Te a lapjára érkezel. A másik, amikor nagy magasságból landolsz és ha a deszkára helyesen érkezel is nagy a terhelés a talpadon és bokádon, hát ha még rosszul is landolsz és talpra (értsd a betonra) érkezel… Ez az a veszélyes helyzet, amitől óvni kell a lábadat, ezért kell erős, kemény talp. Amikor finomabb technikai trükköket gyakorolsz, a deszka felületét úgy kell érezned, mint a mesterlövésznek a RAVASZT. Legalábbis majdnem.
Tehát – a maximális BOARDFEEL az minimális VÉDELEM lenne, ezért a hangsúly itt az egyensúlyon van! MEGFELELŐ BOARDFEEL és MEGFELELŐ KÉNYELEM illetve VÉDELEM.
Ez már személyes preferencia. Ha nem szintezel, ha nem pattintasz le 2 m-ről, akkor ne a tompítós, lég- és zselébetétes cipőket keresd, hanem az egyszerű talpakat - KEVESEBB ALKOTÓELEM = KEVESEBB MEGHIBÁSODÁS.

MAGAS VAGY ALACSONY?
Az 1978-ra amerikában már gördeszka parkok nyíltak. Sok helyen jelent meg a szintén Alan Gelfand haverjai által megálmodott HOLLYWOOD RAMP mintájára olyan, már jól használható gördeszkás rampa, aminek a középső szekciójában már volt vízszintes rész, így a gurulgatás és handplantek mellett már egyre többen ugráltak ki a levegőbe a rampa tetején olliezva. Ezek az AIR trükkök.
Itt a terhelés nagy volt, erős cipők kellettek. A VANS is megálmodta a saját magasszárú cipőjét mely ma is ismert és SK8-HI néven kereshetitek nálunk. (NEM MAGASSZÁRÚ OLD SKOOL!!!)

A magasabb szár védte a bokát az oldalról becsapódó deszkák ellen a parkokban és a medencékben deszkázó csapatoknál és megfogta a bokát, amikor az kiment volna. Legalábbis valamit segített ebben.
Aztán itt is eljött, amikor senki nem akart már magasszárú cipőket hordani - a kilencvenes évek elején a régi magasszárú VISION és AIRWALK cipőket ollóval, kézzel szabtuk át és ez az irány máig megmaradt…a technikai deszkázás előretörésével a BOKA SZABAD MOZGÁSA fontosabb lett, mint a BOKA VÉDELME. Megint az a fránya balansz.
Legfrissebb hír, hogy a magasszárú cipők ismét megjelentek. Megint csak egy dilis irányzat vagy a szükség hozta? Valószínűleg mindkettő igaz. Megjelentek a T-FUNK féle bő, levágott szárú gatyás trógerek, akik ehhez egy magasszárú cipőt vettek fel, de a legvékonyabb tornacipő fazonokat, amik aligha tartottak többet, mint egy alacsonyszárú cipő. De a fenti balanszra hivatkozva – lehet, hogy éppen csak annyival többet adnak, hogy a boka MÉG tartson és a trükk MÁR kipörögjön.

PRO CIPŐK
A világ legelső pro cipője NATAS KAUPAS nevéhez fűződik, akiről hamarosan egy TELJES CIKKÜNK jelenik meg. Natas a GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNELME sorozatunk keretében kerül bemutatásra, mert a kilencvenes évek elején olyan meghatározó szerepet töltött be, ami miatt a gördeszkázást úgy ismerjük, ahogy.

A névvel ellátott cipők kultusza a gördeszkázásban Natassal kezdődött és máig tart.
A PRO cipő pedig már nem egy névhez kötött cipőt jelölhet csak, hanem egy MINŐSÉGI VAGY MEGMUNKÁLÁSI SZINTET.

EGYSZERŰSÍTVE:

KEZDŐ SZINT:
Waffle talp vagy más gyártó tapadós talpú cipője, de nem kell túl erős felsőrész, főleg nyárra.
VANS AUTHENTIC, VANS ERA, VANS SLIP-ON, VANS OLD SKOOL

OLLIEZNI IS TANULOK:
VANS AUTHENTIC PRO, VANS ERA PRO, VANS OLD SKOOL PRO, VANS SLIP-ON PRO, FALLEN cipők, EMERICA vagy ETNIES MARANA modellek, illetve egyéb tornacipő kinézetű deszkás cipők.

MÁR SZINTEZNI IS ELKEZDTEM:
Zselés, légbetétes, vagy habosított fix vagy kivehető talpbetétes, esetlegesen a talpba épített tompító technológiával ellátott cipők.
INNENTŐL HOSSZÚ LESZ MÉG A CIKK! CSAK GÖRGESS ÉS AZT OLVASD ÁT, AMI TETSZIK IS! Ez egy ilyen passzió, nem csak a funkció számít! NE ADD FEL, Pörgesd át és tájékozódj!

VANS PRO MODELLEK

BERLE PRO: a STÉG kedvence. Hordjuk, rendeljük, ajánljuk. @berlehaggard minden posztunkat belájkolja, amin jelöljük, annyira földönjáró ember, hogy valószínűleg mindenkiét és naponta órákat tölt ezzel hálája jeléül. A cipő alap koncepciója az volt, hogy ami össze van rakva, az szét is eshet. Ezért minimalizáltatta a kivehető, beragasztott és egyéb kvázi mozgó alkatrészeket, helyette mindent rögzített és beragasztott dolgokkal oldottak meg. Elijah Berle sokat szintezik és durvákat csúszkál – ami sok próbálkozást jelent és sok esést. Ehhez egy radikálisan új talpat terveztetett, amiben a csillapítást oszlopok biztosítják, amik élesen kopnak és a tapadást megtartják. A talpbetét fix, a cipő teres, nem kell nagyobbat venned! Ha kopik az orr, előkerül alatta a DURACAP gumi betét, ami minden VANS PRO modell sajátja már.

Az első cikkünk erről a cipőről itt: https://steg.hu/steg-blog-667/az-uj-berle-pro-modell-zsenialis-76

KYLE WALKER PRO: támogatott gördeszkásaink alap választása. Végig tesztelve az összes Vans Pro modellt, azt a következtetést kaptuk, hogy a KYLE WALKER PRO magasan felette áll a tartósságban a többi Vans Pro modellnek. Figyelem, ez MINDIG személyes és itt olyan emberekről beszélünk, akik a flipeket úgy pörgetik le, ahogy mi átlagosok csak a wc papírt tudjuk.
Itt a koncepció az volt, hogy nagyon hasonlítson az addig vezető Old Skool Pro-ra, de legyen megbízhatóbb a talpa, viszont ne veszítse el a waffle talp csodálatos tulajdonságait.
Így jött létre a WAFFLE CUP hibrid talp, ahol egy egybe öntött CUP talpban kihagytak helyet egy WAFFLE betétnek, amit utólag beleragasztanak. Ez a jut is marad is.
A felsőrész MINDEN kritikus helyen befordított, rejtett varrást kapott, mert EZ AZ ELSŐ pont, ahol a cipő sérül, gyengül, majd szétesik. Az orrán dekor varrás és a bőr alatt itt is, mint minden VANS PRO modellben egy vékony gumiréteg, ami akkor kap szerepet, ha a külső bőr elkopott már.
Kivehető és teljesen új POPCUSH talpbetétet kapott, de ellentétben néhány korai Vans Pro modellel, itt ez szépen beleillik a sziluettbe, nem kell vékony zokni és nem kell egy számmal nagyobb cipőt venned, hogy jó legyen.KYLE PRO 2: Kyle Walker másik kedvenc Vans cipője az Old Skool PRO mellett a Slip-On és a Slip-On PRO. Ezért második pro cipőjét ebből a kettőből és az első cipő formai jegyeinek megtartásával terveztette. A dolog sikerült, egyértelműen felismerhető, hogy itt egy KYLE WALKER cipőről beszélünk. Maradt a WAFFLECUP talp, de ennek egy új, kissé „sneakeresebb” verziója. Jól mutatja a cipők változásait a divat függvényében, hogy Kyle elkezdte előszedni a bő nadrágjait és ezzel együtt a második cipője azonnal Egy kicsit szélesebb talpat és felhúzott sarokrészt kapott… A talpbetét már itt is az újabb POPCUSH, ami hasonlóan az előző modellhez jól illeszkedik a cipőbe.

AVE PRO: Megszokottan AVE sziluett de már egy sokkolóan új öltözetben. Anthony Van Engelen mániája a cipő szellőzése. Ez a cipő úgy néz ki, mint egy kis darabszámban gyártott, elképzelhetetlenül drága sportkocsi, ami végletesen jól szellőzik és ki van könnyítve. A kritikus helyeket kivéve a cipő gyakorlatilag egy lyukacsos anyag, amit a krisikus helyekhez közel gumival vontak be és ami maga is nagyon erősen kopásálló. A talp átlátszó, a talpbetét és a belső talp világoskék, így megint csak egy japán autópimpelő csapatban érzed magad. A talpbetét egyébként ULTIMATE WAFFLE PRO, ami teljesen le van vékonyítva, hogy a cipőben legyen TÉR a lábadnak. Hiszen, ha nincsen, megint csak izzad. Köszönjük, Anthony!


Bővebben a cipőről itt: https://steg.hu/steg-blog-667/cipo-bemutato-ave-pro-2019-81CROCKETT PRO: Gilbert Crockett második pro cipője. Jellegzetes Vans forma, de a többi modellnél sokkal elegánsabb. Az orr részre visszatért a a perem, az oldalfala szinte mindegyik verziónak jól szellőző és erős textil. A talpbetét POPCUSH (a régi ULTRACUSH talpbetét hasonlóan profi, de enyhén vékonyított verziója), a talp maga szintén egy hibrid technológiás WAFFLECUP talp, amit néha át-áttesznek egy újabb Old Skool PRO verzióra. A DURACAP itt is alapfelszereltség. A cipőt érdemes próbálni, de az új talpbetét miatt itt is sokat nőtt a LÁBTÉR.

ROWAN ZORILLA PRO: Újabb evolúció, kezdenek visszakúszni a félmagas cipők a Vans kínálatába is. A megszokottan zseniális, 1966 óta alig változó WAFFLE talp köré egy új anyagú és mintázatú gumcsíkot húztak, aminek a neve SICKSTICK lett. Az orr itt is DURACAP, mint a többi modellnél. Nagyon erős, kopásálló lyukacsos anyag (BALLISTIC MESH) az oldalfal és az orr. Még a jó öreg ULTRACUSH PRO talpbetét van benne, ami vastag, de ebben a sziluettben épp elfér.


Bővebben a cipőről itt: https://steg.hu/steg-blog-667/rowan-pro-az-ember-a-cipo-94OLD SKOOL PRO: meglepő, de nagyon erős az alap VANS PRO modell. A sziluett több, mint 40 éves, de nagyon átfazonírozták. A talp vastagabb lett, hogy befogadja az extra talpbetétet, ami a sima OS modellekben nincsen. Az oldalfal erős vászon, az orrban elrejtették a DURACAP technológiát (tulajdonképp ebben a modellben vezették be). Spéci fűzője, az oldalán elhelyezett VANS címke és a felső fűzőlyukba ütött kis P R O felirat jelzi, hogy nemesi vérvonallal van itt dolgunk.

...és egy szexi női színállásban kifejezetten lány deszkásoknak:Bővebben erről a klasszikus Vansről: https://steg.hu/steg-blog-667/a-vans-old-skool-pro-40

...

Végül minden, amit tudnod kell a Vansről: https://steg.hu/steg-blog-667/amit-tudni-akartal-a-vans-rol-50

MÁS DESZKÁS CIPŐ MODELLEK:
ETNIES MARANA: Az ETNIES 1986-ban alakult, GÖRDESZKÁS indította el, gördeszkás irányítja a mai napig és a tulajdonos is gördeszkás. Nagyon kevés cég élte túl a NAGYOKAT, ezek egyike az ETNIES.
Kedvenc modellünk tőlük a Marana.

A Marana egy alacsony szárú modell, amely STI Evolution Foam midsole talppal rendelkezik, melyet a Michelin gumigyárral közösen fejlesztettek ki, ami extra tartósságot és rugalmasságot biztosít.
Ez az együttműködés egy ilyen kicsi cég és egy autóipari óriás között egy új korszakot indított el és a modellt egy gördeszkás kedvenccé tette. Hogy miért nem vitte el a piacot? Mert itt is belépnek a személyes preferenciák. Ez a talp egy CUPSOLE, tehát egybe öntött talp, ami sokaknak kemény, nem hajlik úgy, ahogy ők szeretnék. A felsőrész ehhez illeszkedően kissé szélesebb, ami eddig talán hátrány volt, de mára pont ez lesz a trend.

A strapabíróság érdekében az orr részen felfuttatták a gumit, így a gördeszkás és a bmx-es trükkök végrehajtása során a cipő nem sérül annyira. Ahogy írtuk, a Vans az orrban a bőr alá rejti ezt a réteget, az Etnies pedig kívül helyezte el. Nyelv és boka része párnázott, ezek gondoskodnak a kényelemről. Talpa varrott és ragasztott, így megduplázódik a talpszerkezet élettartama. A talpbetét kivehető, de vékony, mert a habosított középtalp nyeli el a becsapódások energiáját.MARANA VULC: kellett a slim fit. Kellett a vulkanizált talp. A megszokott felsőrész így kapott egy új talpat. Az eredmény: Elvesztettük a MICHELIN logót a talpon és nyertünk egy szinte teljesen új fazonú cipőt. Az idei modell épp egy BMX pro cipője lett, de egyébként deszkás modellként jön ki. Tom Dugan cipője nagyon szép:ETNIES VEER: Egy módosított Marana. szerintünk. A festett/bevonatolt gumi helyett egy bőr rátétet kapott az orr-részen. Az oldalfal sok esetben bőr és műbőr, ami erősebbé és zártabbá teszi. A MICHELIN talp itt is megvan, így a talp itt is háromszoros élettartamot ígér. A 2020-as piros kivitel kifejezetten szexi.

EMERICA PILLAR: A kellemes meglepetés. Itt is egy középmagas cipőről beszélünk, amit azért ajánlottunk cipőgyilkos és odaadóan és körültekintően tesztelő Hajdu Tomi barátunknak, mert MINDENT MEGÖLT. Így hívott fel: A cipő zseniális! Nincs betörési idő. Azonnal hajthatsz vele teljes gázon. A talp hajlik, a boka nem zavaró, inkább támogató. Kényelmes, teres cipő és a két gumi rátét éppen ott van, ahol kell!

FALLEN CIPŐK: Egy eltűnt brand került most elő és teljes sebességgel halad! Amikor 2011-ben átvettük a budai Zone üzletet és STÉG néven megpróbáltuk a lehetetlent: megmenteni a hazai deszkás kultúra legrégebbi bástyáját az utókornak és egy kultúr-deszkás művészeti térré alakítani, azonnal váltunk meg a FALLEN cégtől.
Most az újrainduláskor azonnal mondtunk rá IGENT! Kilenc év alatt a cipőpiac annyira szintetizálódott, hogy ma már három nagy cég termékeit veheted meg. Ezért született meg bennünk, hogy szeretnénk a kisebb cégeket is támogatni és alternatívát nyújtani azoknak, akik szeretnének valami MÁST. Ennek a cégnek erős egyénisége van, mély gyökerei és gyenge kilátásai a túlélésre.
Ha valaki úgy gondolkodik egy NIKE / ADIDAS / VANS uralta piacon, hogy ebbe újra belevág, az a BIG ENEMY / BIG HONOR gondolkodás, ami egy nagy Vikinghez vagy egy régi nagy Magyarhoz illene. Nekünk tetszik. Ha tudunk, segítünk! Maradjon színes a világ és legyen szabad a választás!

FALLEN FORTE: részletesen kidolgozott modell. Tornacipő talpán nem csak elöl van a szokásos plusz gumicsík, hanem hátul is. Ez néha szín a színen, néha fekete. A talp tetején végig FALLEN logok, amit lehet szeretni vagy nem szeretni. Még házon belül is vitázunk – milyen csodás, amiko ilyeneken kell csak! Kivehető talpbetétje fullos és a vastag talpbetét MELLETT is van hely a cipőben!

FALLEN TROOPER: Chris Cole a DC-től költözött ide át, ami garancia arra, hogy a cipő jól lett összerakva. Impact Foam talpbetétet kapott ez a modell is, a talp CUPSOLE, ami tartós, a mintázata miatt a blokkolás nem probléma egy-egy szükséges helyzetben. A felsőrész erősített és a gumi bevonatolás mellett a kritikus helyeken több réteg anyagot használnak, hogy ne a lábad kopjon.FALLEN PATRIOT: Na ezzel kevered össze néha a fenti cipőt, pedig közelről azért más. Amikor a sima orrú modellek jöttek divatba, ez a régi fallen modell háttérbe szorult. Most, hogy sokan nem tudnak leállni a sima orról, de a vevők már a varrott orrú cipőket keresik, nagyon jól jött, hogy visszahozta a Fallen a PATRIOT modellt. Ugyanazoka funkciók, ugyanaz a talp, mint fent és nagyon izgalmas színekben érkezik mindig. Igazi lázadó FALLEN cipő azoknak, akik nem akarnak már slim tornacipőt, de semmiképp sem akarnak nagyon régi Puffancs cipőt hordani.GLOBE AUSTRALIA: Ez a cég lett itthon és a világ jó részén A KOMPLETT DESZKA cég. Ezt azzal érték el, hogy azon az áron, amin megkapsz egy normál komplettet, itt olyat vehetsz, ami vagy a legfelső polcos dizájn ÉS komoly technológia van benne, vagy a dizájn feletti IPARMŰVÉSZETI ALKOTÁS és komoly technológia van benne.
Cipőiket is hasonló hozzáértéssel készítik, de egy olyan más dizájn felfogással, amit talán csak AUSZTRÁL érthet igazán. Meg kell értenünk, hogy ez az Ő Tisza cipőjük. A hazai. A "normális, hogy veszek egyet" cipő. Már ha normális. Nálunk senkinek sincs Tiszája, de Globe van a csapatban.

GLOBE ENCORE 2: Teljesen szokatlan sámfára készült, kicsit széles modell. A talp vulkaizált, a minőség golyóálló, a tartósságáról nincs még hírünk, de a cikket frissítjük. A 2020 őszi színállás úgy sikerült, hogy azt itt és most galériába kellene tenni.Egy kép arról, mi hogy látjuk őszi cipőnek:GLOBE MOTLEY II: Érdekes, hogy a 2020-ra frissített MOTLEY sziluetten megtartották a varrás nélküli orrot. Ahogy fentebb említettük, ez a trend gyengül, de látszik, hogy Ausztráliában a dolgok máshogy működnek és az is, hogy a GLOBE nem igyekszik a trendek hullámait meglovagolni. A cipő elegáns és stílusos, egyszerűsége okán inkább az első kategóriába tartozóknak ajánljuk, akkor rendelj ilyet, ha még nem érdekel az ugrálás, de jól tapadó talppal akarsz egy modellt, ami bőrből van és ha nekiállsz mégis OLLIEZNI, egy darabig akkor is elkísér!
 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír