Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Egy évszázados siker története

Champion. Önmagában egy intézmény. A FEINLOOM testvérek által 1919-ben, New York ROCHESTER városrészében alapított nagy múltú cég már azelőtt a csapatsportokon tartotta a szemét, hogy az utcai öltözködésben a sportos (szó vagy megjelenés) divattá vált volna. A hatvanas években, de egészen a kilencvenes évekig nagyon ritkán látott kép volt a sportpályákon egy Adidas, Nike vagy Reebok logó. Nem úgy a Champion, ami a csapatsportok tulajdonképpen egyeduralkodó kiszolgálója volt ekkoriban, olyan szegmensekben, mint az NCAA, később, a hetvenes években már az NFL és a kilencvenes évekre az NBA.


fotó: champion-eu.com

De a Champion már jóval ezelőtt egy nagyra tartott, megbízható névvé vált köszönhetően ruházati vonalának, melynek alapja saját találmányuk volt, a reverse weave.

A Champion legnagyobb teljesítménye legalapvetőbb termékeikben volt megtalálható. Már régen poén tárgya, hogy Championt nem csak a mai legdivatosabb arcokon látsz és nem egy tinimárka, de a faterok is sokszor a végtelenségig hordott, sok-sok éves Champion cuccaikban rohangálnak és az sem véletlen, hogy még vintage boltokban, turkálókban is komoly Champion darabokra lelhetsz. Ezek a darabok általában ütött-kopottak, kicsit már viseltesek és viccesen áll rajtuk, de azt elfelejtjük, hogy apuka, aki most a haverokkal a kertben sütöget a kinyúlt pulóverben, ezt akkor vette, amikor a cikk olvasóinak jó része még csak kósza terv volt, apu pedig egy üvöltő állat egy egyetemi kosármeccsen.
(Személyes vonatkozás, hogy az 1999-ben vásárolt saját Champion melegítőt a mai napig használom itthon, edzeni, néha futni és ha valahol úgy adódik, akár aludni is – a szerk.) Ezek a cuccok általában mákos szürkék, és azért maradtak meg ennyire sokáig ilyen jó kondícióban, mert a Champion gyakorlatilag elpusztíhatatlan alapanyagából készült pólókról és pulóverekről beszélünk. Az alapanyag tulajdonképpeni különlegessége, hogy a szövet szálai oldalra futnak.
fotó: championstore.com

A legtöbb póló és pulóver alapanyagában (főként az alacsonyabb árkategóriás termékekben) a szálak függőlegesen futnak. Ennek oka egyszerű, gazdaságosabb az anyagot egy egyenes vonalban szőni. Meghallgatva sok-sok edző egybehangzó véleményét, miszerint a nagy adagokban mosott edző cuccok rettentően összemennek, megnyúlnak vagy formájukat vesztik, a Champion úgy döntött, hogy az árral szemben megy, a drága megoldást választja és 1934-től minden felsőkategóriás termékét ezen a bonyolultabb módon készíti el - az anyagot a normál, megszokott szövés és annak felhasználási iránya helyett a haránt szövéssel készíti és ennek megfelelően is szabja ki. Így attól eltekintve, hogy a póló néhol elszíneződött az izzadságtól vagy a pulóverek passzéja egy idő után elkezdett szétfesleni, semmi más nem változott az ilyen anyagból készült Champion Reverse Weave termékek állagában. Ez lett a Champion egyik védjegye: nem megy össze, kopásálló és rendkívül tartós. Reverse Weave.fotó: championstore.com

Eredetileg 1938-ban szabadalmaztatták ezt az anyagot, de csak 1952-ben véglegesítették a gyártást. Évtizedekkel később a Reverse Weave anyag olyan keresetté vált Japánban, hogy a helyi vintage boltok tonnákat importáltak amerikai second hand vagy bálás ruhákból, hogy a lelkes rajongók az egészet áttúrják és kiválogassák belőle a vintage Champion Reverse Weave anyagú cuccokat.

A 60. születésnapján a Champion ismét piacra dobott egy Reverse Weave kollekciót Európában a 2012-es szezonra. Tette ezt azután, hogy együttműködött 2008-tól olyan nevekkel, mint Colette (kb. egy fiatalabb Virgil Abloh kaliberű divattervezőre gondolj) és olyan brandekkel kollaborált, mint a Supreme, Nanamica, XLARGE, Stussy vagy Bape (Bathing Ape). A Champion gyártástechnológiája azóta olyan cégeknél is megtalálható, mint a kanadai CYC, a Reigning Champ, Wings and Horns márkák anyavállalata és a legtöbb Supreme kapucnis gyártója. Olyan gyártók is Reverse Weave anyagot használnak, mint a Neighborhood vagy a WTAPS, akiket mi inkább csak Vans kollaborációkból ismerünk… tisztes távolból, beszerezhetetlen cuccokkal.

Egy mai, magára valamit is adó Youtuber, ha megjelentet egy kollekciót, azon látszania kell a kicsi C betűnek, ami általában a Champion Prémium vonalat jelzi és ha még a vastag passzét is látod, akkor az bizony egy Reverse Weave pulóver…és nagy valószínűséggel a pólót is arra készítteti. Peter McKinnon az egyik jó példa, de sok nevet felsorolhatnánk még.

A ruházatban a minőségnek valahol el kell kezdődnie. A farmernél az volt ez a pillanat, amikor a Levi’s elkezdte a fém szegecseket alkalmazni azokon a helyeken, ahol mások nadrágjai mindig tönkrementek. A sportruházatban ez a név a Champion volt és a technológiai újítás a Reverse Weave.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír