Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Milyen gördeszka illik hozzám? A stég blog segít!

Jassek Balázs
2018. 06. 20. 00:00:00

 

Avagy... A nagy gördeszkaválasztó.
Melyik gördeszka mire való?
Milyen gördeszkát válasszak?
Elkezdenék gördeszkázni, de mit vegyek hozzá?

Nagyon kedves barátunk, Szirmai Gergő készített egy videót, ami nagyon jól körüljárja ezt a kérdést. Reméljük, cikkünk és a videó sok kérdésedre megadják majd a választ:
 


Naponta kerestek meg bennünket ilyen kérdésekkel.

Az ülzetben mindig megfelelő részletességgel igyekszünk válaszolni erre a kérdésre.

Az első, a LEGELSŐ kérdésünk mindig az lesz, hogy álltál-e már gördeszkán. Ez nagyon fontos. Mást ajánlunk kezdéshez és mást annak, aki esetleg ÚJRAKEZD.A fenti képen egy tipikus POPSICLE, STREET, vagy TRÜKK komplett gördeszka látható.
Jellemzői a kis kerekek (50-56mm, néha max 59), a normál street tengelyek, melyek alkalmasak a gyors fordulásra és a grindolásra (a tengelyeken csúszol) és a szinte teljesen szimmetrikus gördeszka lap a végén és oldalain bonyolult felhajtásokkal, általában 7 rétegű (eredeti, természetesen növő és kanadai) juhar rétegelt lemezből. Hossza legtöbbször 30 inch körüli (78-82 cm) hosszal és a mai trendnek megfelelően 8-8,5 inch (20,5 – 21,5 cm) körüli szélességgel.Ezek a gördeszkák arra valók, hogy megtanulj olliezni, csúszni, grindolni és általában gördeszkázni. Magasabb súlypontjuk miatt instabilak és a kicsi és kemény kerekek miatt veszélyesek – ha nem figyelsz. A kicsi kerék a kisebb kavicsokon és repedéseken is megakadhat, de elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy slide-olj. Bármilyen lapon csúszás közben (nose, tail, board) hozzáérhet a kerék a felülethez, csőhöz és azon csúsznia kell. Ezek a kerekek 97-101-es keménységűek, ami- nagyon kemény. Akár a betonon is meg lehet csúsztatni őket.Ha a kezdő kérdésre azt mondjátok, hogy IGEN, már deszkáztam, akkor tovább kérdezünk:
MIT SZERETNÉL A DESZKÁZÁSTÓL?
Ha trükközni, akkor csakis a fenti setupok egyikét fogjuk ajánlani…alkatrészenként összerakva egyedi szettet (48-65000 Ft) vagy komplettként (33-39.990.-).A normál 7 rétegű juhar deszkák legjobbjai ma Mexikóban készülnek, vagy az USA-ban. A kevésbé menők a távol-keleten.
Az NHS (Santa Cruz, Creature) világszabadalma a P2, amelyben a legfelső rétegből kiütnek egy ovális formát és azt egy előre gyártott kevlár-réteggel erősítik meg. Ma már a Plan B és néhány más cég részére is szállítanak ilyet. Márkától függően ezek 20.990- 29.990.- ért vihetők, ami egy kicsit megdobja a végső szett árát, azonban az élettartamát is!

Ha viszont azt mondjátok, hogy Újrakezdek, vagy hogy Csak melóba járnék vele…akkor átirányítunk a CRUZER vagy CRUISER kategóriára.Cruzereink általában szintén két részre oszthatóak. MINICRUZEREK vagy CRUZEREK. Előbbiek a street deszkáknál kisebbek és kifejezetten városi száguldozásra valók. Nem túl stabilak, de épp eléggé a biztonságos haladáshoz, amit a kisebb 54-57mm-es puha (78A-s) kerekek segítenek. Utóbbiak nehezebbek, cserébe strapabíróbbak és stabilabbak, mint a street deszkák. Ezekkel még fel lehet szállni nyugiban egy villamosra, beférnek a kocsiba (még egy MINI hátuljába is) és az áruk is tűrhető. Kompletten általában 40-60000 Ft körül mozognak.
Ha a fenti kérdésre a válasz a KEZDENI szeretnék, de nem trükközök, akkor ezek valamelyikét ajánljuk.

Longboardot akkor fogunk ajánlani, ha bicikliutakon akartok gyorsan haladni, ha hegyeken legurulni 60 km/h-val, ha meg akartok tanulni csúszkálni. Ezek a deszkák általában 36 és 44 inch közöttiek (92-112 cm) és rengeteg “alfajuk” létezik. A legkedveltebbek a PINTAIL és KICKTAIL deszkák, amelyek a régi surf formát idézik és kényelmesek, felhajtásaik kisebbek oldalt és teljesen egyenesek elöl és hátul.Röviden… Gördeszkát választani épp olyan nehéz, mintha autót, vagy motort szeretnél. Elsőre csak a kerekeket látod, aztán rájössz, hogy vagy gyors, vagy terepen is jó, vagy rakodni tudsz…de egyszerre ezeket sosem...
Úgyhogy először kérdezd meg magadtól: Mit akarok a gördeszkámtól?

Mi innen tudunk segíteni, vagy Veszprémben, a Huszas alatti Stégben!
Esetleg írjatok az e-mail címünkre – ra, vagy facebook oldalunkra!

Vagy kérdezzetek kommentben!

FRISSÍTÉS:

Egyre többet kérdeztek a műanyag gördeszkákról. Vagy ahogy sokan hívjátok, a Penny boardokról. A megnevezés nem jó, mert a Penny az egyik brand aki gyárt ilyen deszkát. SŐT: A Penny tette újra naggyá a műanyag gördeszkát. Műanyag deszkát azonban első sorban kezdőknek ajánlunk. A legjobb lehetőség, hogy 20 körüli áron kipróbáld a gördeszkát – egy olyan minőségi terméken, ami nem megy tönkre, nem negatív élményekkel ” ajándékoz meg”. Ezt nálunk a LONG ISLAND mini /plastic cruzer családja tudja.Ha viszont Penny boardot akar venni valaki – nem beszéljük le arról sem. Nagyon nagy szilárdsága miatt meglepően jó iránytartó és sokat ki lehet hozni belőle a gurulgatás kategóriáan belül. Nagy erénye, hogy átmehetsz rajta autóval és nem törik el…ez pedig egy olyan kategóriában, amit 99%-ban járdán használnak, nem is elhanyagolható faktor!
 
A deszkáink közül ide kattintva válogathatsz...
 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír