Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Milyen gördeszka illik hozzám? A stég blog segít!

Jassek Balázs
2018. 06. 20. 00:00:00

 

Avagy... A nagy gördeszkaválasztó.
Melyik gördeszka mire való?
Milyen gördeszkát válasszak?
Elkezdenék gördeszkázni, de mit vegyek hozzá?

Naponta kerestek meg bennünket ilyen kérdésekkel. A veszprémi STÉG SKATEBOARDING üzletben, vagy közösségi felületeinken mindig megfelelő részletességgel igyekszünk válaszolni erre a kérdésre.

Az első, a LEGELSŐ kérdésünk mindig az lesz, hogy álltál-e már gördeszkán. Ez nagyon fontos. Mást ajánlunk kezdéshez és mást annak, aki esetleg ÚJRAKEZD.A fenti képen egy tipikus POPSICLE, STREET, vagy TRÜKK komplett gördeszka látható.
Jellemzői a kis kerekek (50-54mm, néha max 56), a normál street tengelyek, melyek alkalmasak a gyors fordulásra és a grindolásra (a tengelyeken csúszol) és a szinte teljesen szimmetrikus gördeszka lap a végén és oldalain bonyolult felhajtásokkal, általában 7 rétegű (eredeti, természetesen növő és kanadai) juhar rétegelt lemezből. Hossza legtöbbször 30 inch körüli (78-82 cm) hosszal és a mai trendnek megfelelően 8-8,5 inch (20,5 – 21,5 cm) körüli szélességgel.Ezek a gördeszkák arra valók, hogy megtanulj olliezni, csúszni, grindolni és általában gördeszkázni. Magasabb súlypontjuk miatt instabilak és a kicsi és kemény kerekek miatt veszélyesek – ha nem figyelsz. A kicsi kerék a kisebb kavicsokon és repedéseken is megakadhat, de elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy slide-olj. Bármilyen lapon csúszás közben (nose, tail, board) hozzáérhet a kerék a felülethez, csőhöz és azon csúsznia kell. Ezek a kerekek 97-101-es keménységűek, ami- nagyon kemény. Akár a betonon is meg lehet csúsztatni őket. Landoláskor a kerekek meg tudnak csúszni, így a be nem fejezett fordulatok nem lesznek végzetesek, a deszka "befejezi" a forgást a földön. A puha kerék letapad ott, ahol földet ér és a lábad megy tovább - azaz sérül a bokád...Ha a kezdő kérdésre azt mondjátok, hogy IGEN, már deszkáztam, akkor tovább kérdezünk:
MIT SZERETNÉL A DESZKÁZÁSTÓL?
Ha trükközni, akkor csakis a fenti setupok egyikét fogjuk ajánlani... alkatrészenként összerakva egyedi szettet (55 000 - Ft ért, de innen felfelé spilázható akár a kerámia csapágyas, hightech tengelyes verdáig 106.000.- Ft-ért, vagy komplettként (19 900 - 42 990 Ft-ért).


TECHNOLÓGIA - SZERKEZET
A normál 7 rétegű juhar deszkák legjobbjai ma Mexikóban készülnek (pl DARKROOM, BAKER és UMA lapok, vagy az USA-ban (RIPNDIP). A legtöbb azonban már a távol-keleten.
Az árak mára felmentek, egyrészt a gördeszka gyártók megunták, hogy 20 éve nem emeltek, csak fizetéseket és adókat, másrészt drága lett a fa, a fém, a fuvar  - és a munkaerő is, igen. Egy sima lap mára 17.990.- és 28.990.- között van (a jobbak inkább a felső szegmensben) és még 2022-ben várható egy nagyobb emelés.
 

KÜLÖNLEGES TECHNOLÓGIÁJÚ LAPOK:
A Santa Cruz és Creature lapok gyártójának világszabadalma a P2, amelyben a legfelső rétegből kiütnek egy ovális formát és azt egy előre gyártott kevlár-réteggel erősítik meg. Ma már a Plan B és néhány más cég részére is szállítanak ilyet. Márkától függően ezek 25.990- 37.990.- ért vihetők, ami egy kicsit megdobja a végső szett árát, azonban az élettartamát is!

Legújabb technológiájuk azonban a VX deszka, mely felül és az alsó réteg felett rejt egy-egy erősített karbon-üvegszálas réteget. Erre árat már nézni sem merünk. :)

Minden márka igyekezett a saját extra, haladó technológiával erősített lapjait elkészíteni.
Egy másik pionír a témában az Enjoi és Almost márkákat gyártó DWINDLE. Törésgaranciás lapjuk drága, de olyan biztosak abban, hogy képes elviselni a terheléseket, hogy minimum 45 nap törésgaranciát adnak.

Ha egy jó trükk komplettet szeretnél összerakni, és találtál már egy jó lapot, akkor ide kattintva megtudhatod, hogy válassz hozzá megfelelő függőt.
Ha viszont azt mondjátok, hogy Újrakezdek, vagy hogy Csak melóba járnék vele…akkor átirányítunk a CRUZER vagy CRUISER kategóriára.Cruzereink általában szintén két részre oszthatóak. MINICRUZEREK vagy CRUZEREK. Előbbiek a street deszkáknál kisebbek (27-29 coll hosszúak) és kifejezetten városi száguldozásra valók. Nem túl stabilak, de épp eléggé a biztonságos haladáshoz, amit a kisebb 55-57mm-es puha (78A-s) kerekek segítenek.

 

Utóbbiak nehezebbek, cserébe strapabíróbbak és stabilabbak, mint a street deszkák. Ezekkel még fel lehet szállni nyugiban egy villamosra, beférnek a kocsiba (még egy MINI hátuljába is, hosszuk ugyanis 30-36 coll, azaz 77 - 92 cm) és az áruk is tűrhető. Kompletten általában 45-79000 Ft körül mozognak.
Ha a fenti kérdésre a válasz a KEZDENI szeretnék, de nem trükközök, akkor ezek valamelyikét ajánljuk.

Longboardot akkor fogunk ajánlani, ha bicikliutakon akartok gyorsan haladni, ha hegyeken legurulni 65 km/h-val, ha meg akartok tanulni csúszkálni. Ezek a deszkák általában 36 és 44 inch/coll közöttiek (92-112 cm) és rengeteg “alfajuk” létezik. A legkedveltebbek a PINTAIL és KICKTAIL deszkák, amelyek a régi surf formát idézik és kényelmesek, felhajtásaik kisebbek oldalt és teljesen egyenesek elöl és hátul.
Röviden… Gördeszkát választani épp olyan nehéz, mintha autót, vagy motort szeretnél. Elsőre csak a kerekeket látod, aztán rájössz, hogy vagy gyors, vagy terepen is jó, vagy rakodni tudsz…de egyszerre ezeket sosem...
Úgyhogy először kérdezd meg magadtól: Mit akarok a gördeszkámtól?

Írd le, foglald össze MAGADNAK és keress minket, ha megvagy! Nézd meg a lenti videót, amit Szirmai Gergő barátunk  kérésünkre ebből a cikkből készített.

Mi innen tudunk segíteni, vagy Veszprémben, a Huszas alatti Stégben!
Esetleg írj az e-mail címünkre  vagy facebook oldalunkra!

Vagy kérdezz kommentben!

FRISSÍTÉS:

Egy gyors áttekintés, mi is a különbség a LONGBOARD és a STREET gördeszka felépítése között!

1. ORR.: Általában rövid orrú járgány a longboard, mivel nagyon nagy szerepe nincsen (hacsak nem táncolni akarsz vele). Ellenben a street deszkák mai formája kizárólag nagy orral készül a NOSESLIDE (orr csúszás) és a NOLLIE (orral pattintott) illetve a fordított lábas trükkök miatt.

2. SEGG.: A trükk vagy street deszka hátulja ugyanolyan, vagy enyhén eltérő hosszú és nagyon hasonló alakú, mint az orra. A longboard alakja a legtöbb esetben directional, azaz egy irányban használható. Fontos, hogy mindig van kivétel. (Pl épp a fenti "táncolós" longboardok, amik teljesen duplák, mert forgolódsz rajtuk és velük.

3. HOSSZ.: A street vagy trükk deszka általában 30-32 inch (80 cm plusz) hosszú, míg a longboard elvileg 36 inch (92 cm plusz) felett kezdődik.

4. ALAK.: A street deszka majdnem teljesen szabályos, piskóta alakú, új trend a SHAPED lap, ami már itt is eltérő, directional forma. A longboard csak akkor tükrözött, ha éppen az a lényege, hogy bárhogyan állsz rá, jó legyen (dance, vagy tánc) egyébként directional, egy irányban használható optimálisan.

5. TENGELY.: Régi félreértés, hogy a LONGBOARD tengelye FORDÍTOTT. Figyelem, nem igaz! A tőcsavar, ami a tengely forgáspontja, pontosan úgy áll, mint a street deszkán, de máshogy van kialakítva a geometria, ez zavarja meg a tekintetet. A LONGBOARD tengelye egészen más forduló ívet ad, más tulajdonságokat mutat. Ne legyél türelmetlen, ne zavarjon össze a sok adat! ... ez olyan, mint egy DOWNHILL monti vagy egy versenybringa. Teljesen más karakterisztikára van szükség, ezért mások a váz szögei és tulajdonságai. A STREET lapokhoz használt tengelyek kevésbé az iránytartást, vagy a sebesség tűrést támogatják, sokkal fontosabb tulajdonságuk, hogy elég fordulékonyak legyenek és kiállják a sok ütés-vágást, ami a trükkökkel jár.

Ennél a pontnál megállunk és ismét szólunk -  ide kattintva megtudhatod, hogy válassz megfelelő felfüggesztést!


 

 
A deszkáink közül ide kattintva válogathatsz...
  


Tartalomhoz tartozó címkék: Deszka választó