Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

A BUROK VÖLGY LegendájaAlig félórányira Veszprémtől egy olyan hely rejtőzik, amit eddig csak a mesékben képzelhettél el.

A sztori úgy indul, mintha Csipkerózsika otthona lenne, körbe nőve indákkal, növényekkel egy szűk bejárattal és folytatódik… egy rumli, térerő és póznák nélküli világ érintetlen erdőkkel?Hihetetlen, de igaz.
Sok-sok Bakonyi vándorlás indult nálunk úgy, hogy Várpalotán a buszmegálló mellett kanyarodj fel Tés felé… Na ezeken az utakon szoktuk látni a sok parkoló autót a látszólagos semmi közepén, de semmi világító, ízes színes szagos csalogatás így az ingerküszöb alatt elcsúszott a hely.Eddig

Na most döbbenten álltunk a Burok Völgy bejárata mellett. Mi ez a hely? Mi ez a hatalmas kapu mellette? Miért szól népzene halkan a kapu felől? Mi van ott bent? Mióta?
Nos sok éve lehet már, hogy a házak odaépültek, de az biztos, hogy sok-sok évtized és némely fának talán évszázad is eltelt úgy, hogy a mi „fejlődésünkből” csak igen keveset tapasztaltak.
A Burok-Völgy ugyanis egy Natura 2000 terület.Wow.
Oké. Mi az???

Nos, nekünk is utána kellett először nézni, cska azt lehet tudni, hogy VALAMI VÉDETT HELY.MI AZ A NATURA 2000?
A Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhely-típusok, közösségi jelentőségű állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.
( forrás: natura.2000.hu )A lényeges az, hogy madárvédelmi és élőhely védelmi szabályozás alatt álló terület, amit anno az EU csatlakozáskor volt szükséges kijelölni és óvni. Köszi, EU!
A Völgyben térerő, mobilnet NINCS. Ennek áldásos hatása, hogy nem szól a telefonod. (Murphy törvénye, hogy egy ponton, egy tenyérnyi helyen volt térerő és a telefon azonnal csengett is…)
Vannak viszont kidőlt fák, amiken át kell kelni, de amióta tudjuk Peter Mohnen könyveiből és a nagy erdővédők posztjaiból, hogy a kidőlt fa ÉLŐHELY és TÁPANYAG, azóta minden morgás nélkül kúszunk-mászunk át az otthagyott fákon. Ami nem is olyan kicsi kihívás. Van olyan pillanat, amikor nem tudod, hogy hassal, háton, alatta vagy felette próbálj átkelni.DE MEGÉRI.
Milyen más egy olyan erdő, ami nem is steril és nem is áthatolhatatlan bokor rengeteg?! Valahogy egyensúly és tér van ebben a völgyben, pedig néhol egészen szűk.Az alján látszik, hogy a nagy esőknél azért lezúdul itt is némi víz, de száraz időben voltunk itt…remélhetőleg sikerül egyszer esőben is végig menni. Ha azonban utánanézel wikipédián, akkor látod, hogy nem egyértelmű, hogyan alakult ki a szurdok, de ez minket csak kevéssé érdekel. egyedülálló növény- és állatvilága és a sok kidőlt fa miatt egy időutazás az egész és oylan helyen jársz, ahol az idegrendszered NEM KÉPES megtartani a stresszt. Nem vicc, nem képes tartani. Úgyhogy engedd is át magad hamar az álmélkodásnak.
Ősszel elképesztő színek, tavasszal virágillat, nyáron meleg és zöld, zöld és még több zöld.A teljes túra hosszú és fárasztó. A rövid túra egy kicsit rövid, érdemes kiélvezni minden fénypamacsot és mohás fatörzset, mert aztán egy nagyobb teret találunk a jelzett ösvényen, ahol a mi utunk levágódik a pirosról a piros keresztre. Aki tovább is megy, az egyenesen Bakonykútin köt ki, ahonnan vissza kell még mennie az autóhoz. ilyenkor érdemes nagyobb csapattal menni és az egyik autót esetleg átvinni oda, de a teljes túra sem kezelhetetlen!LISTA:
ÉRDEMES FENT PARKOLNI, VAGY HA LENT, AKKOR HÚZÓDJ LE, DE NE ESS AZ ÁROKBA
ÉRDEMES OFFLINE TÉRKÉPET LETÖLTENI, AZ AZÉRT JÓL ESIK NÉHA
BAKANCS HASZNÁLATA AJÁNLOTT
ÖLTÖZZ RÉTEGESEN, A HŐMÉRSÉKLET VÁLTAKOZIK
HA NYÁRON MÉSZ, EGÉSZEN FULALSZTÓAN MEG TUD ÁLLNI A PÁRÁS MELEG
VIGYÉL KAJÁT, VIZET
AMI NEM VOLT OTT, AZT HOZD EL
AMI OTT VOLT, AZT NE HOZD EL
MENJETEK ILYEN HELYRE HÁRMAN VAGY TÖBBEN, HA VALAKINEK SEGÍTENI KELL, AHHOZ TÖBB EMBER KELL
NEM VESZÉLYES ÉS CSAK KÖZEPESEN NEHÉZ A TEREP, DE HA VIZES AKKOR CSÚSZIK

Tartalomhoz tartozó címkék: Túrák