Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Veszprém közeli túraajánlatok #1A Gyilkos Tó eredetileg az erdélyi Hargita megyében található, 1837-ben, egy természetes omlás révén létrejött tó mai neve. A lezúduló agyagos törmelék elzárta a Cohárd-patak, Likas-patak, Vereskő-patak, Lóhavas-patak, Juh-patak folyását, így ezek egy tóvá duzzadtak.
Vannak, akik 1837 helyett a következő évi földrengéssel magyarázzák a történteket.


A lényegesebb, hogy az elöntött területen álló fák a tó befagyásakor letörtek és az így keletkezett „nyársak” a tó vízszintjének váltakozásakor előkerülnek és félelmetes nyárs-erdőt mutatnak.
Mára a felületük annyira lekopott és ottjártunkkor a víz is olyan magas volt, hogy a fatörzsek alig, vagy nem látszanak ki a felszínen, így a bakonyi gyereknek sokkal kevésbé volt félelmetes, mint a mi saját kis tavunk.
A tó valódi neve Hubertlaki Tó.

Bakonybélből érhetjük el egy szép kis sétával a tavat és több környező túraútvonal biztosítja, hogy egész nap sétálhassunk az erdőben.A mi Gyilkos Tavunk története az 1900-as évekre nyúlik vissza, amikor Eszterházy gróf vadászházához közel felduzzasztottak egy patakot. Vaditatónak készült eredetileg.A vadászház sajnos leégett és az erdészet egy kulcsos házat épített a helyére. A tó innen könnyen elérhető, de az erdőbe behajtani csak engedéllyel lehet és nagyon drága, ha enélkül mégis megpróbáljuk, ráadásul a gyengék fegyvere lenne autóval odamenni, így mi még mindig a Bakonybél után (Pápa felé) kialakított parkoló igénybevételét és az onnan felvezető néhol murvás, néhol csak kijárt gyalogutat ajánljuk.Tavaszi kirándulásunkon éppen a frissen átalakult mini békák jöttek ki a tóból és a környező domboldalak mozogtak a sok-sok milliónyi kis lénytől. Láttuk, hogy sokan nem vették észre őket, ha ilyet tapasztalsz, érdemes távol maradni, vagy finoman arrébb terelni őket életük első kalandján. Lesz majd más nehézségük, miért mi lennénk azok.
A tóban rengeteg ebihal, kishal és gőte is megtelepedett. A tó szintje aszály idején nagyban lecsökken, így a hátsó része száraz területté válik.Körbe is járhatjuk a mára kijárt ösvényen és a közelben kialakított padoknál egy jó ebéd elfogyasztása megfizethetetlen.
Innen észak-keletre indulva egy jelölt ösvény megy körbe a tótól tisztes távolságra, ami egy plusz másfél-két órás sétát ad. Nyáron és ősszel feledhetetlen fényekkel, színekkel és illatokkal.
 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír