Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Mi kerül egy napszemüvegben 48000Ft-ba?


 

A napszemüveg talán az egyik legnépszerűbb kiegészítő, hiszen nemcsak praktikus egy-egy verőfényes napsütéses napon a viselete, de teljes mértékben képes átformálni viselőjét. Talán olyannyira, amire semmi más kiegészítő nem képes.
Amikor napszemüveget vásárlunk, pont ezért nem mindig a szem védelme a fő szempont.Egyszerűen csak egy klassz kiegészítőt akarunk, amitől jobban nézünk ki, épp ezért sokan rácsodálkoznak a márkásabb szemüvegek áraira, sőt, talán felháborítónak találják, hogy hogyan képes valaki elkérni egy-egy darabért 50-60 ezer forintot, amikor a helyi madaras ABC-ben 1500 forintba kerül egy, és az még "jobban is néz ki".
Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, hogy ezek a kiegészítők, legalábbis a komolyabbak, csak másodsorban kiegészítők. A fő funkciójuk a szemünk védelme. Az, hogy ezt miképp teszik, illetve mennyire hatékonyan, viszont már egyáltalán nem mindegy.

A látásunk a legfőbb érzékszervünk, és bizony sokan vagyunk, akik a mindennapokban hosszú órákig vagyunk kitéve káros sugaraknak, és bizony egyáltalán nem mindegy, hogy az eszköz, amivel a látásunkat védjük, mennyire végzi jól a dolgát.

Épp ezek miatt köteleztük el magunkat az Oakley szemüvegek mellett, amik teljesen egyedi megoldásokat kínálnak, és a védelem legfelsőbb szintjét alkotják.
Napszemüvegeik nemcsak a szükséges szabványoknak felelnek meg, amik a sugárzások elleni védelmet biztosítják, de számos munkavédelmi szabványnak is, és még azon felül is rengeteg extra szolgáltatást nyújtanak annak érdekében, hogy a szemüveg, amit viselünk, ne csak védjen, hanem óvjon is.


 

Az Oakley messzemenően túlmutat azon, amit egy napszemüvegtől elvárhatunk, hiszen az ott dolgozó mérnökök pontosan tudják, hogy különböző helyzetekhez különböző elvárások tartoznak, éppen ezért, ha akár csak a sportokat nézzük, könnyen beláthatjuk, hogy teljesen más igényei vannak egy professzionális kerékpárosnak, mint egy golfozónak. Teljesen más környezetben próbálják kihozni magukból a maximumot, miért hihetnénk azt, hogy ugyanaz a napszemüveg megfelelő lehet nekik.Az élet számos egyéb területén szintén hasonló a helyzet, hiszen teljesen mások a viszonyok akkor, ha valaki naponta több órát vezet, vagy ha valaki kikapcsolódásképp mondjuk, horgászik. Mások a fényhatások, a sugarak visszaverődése a szembe, az intenzitás, és ezáltal az elvárás is.

 

- Persze! Majd veszek magamnak mindenhez egy-egy 50 ezres napszemüveget! Hát nem ettem én meszet!

Természetesen nem erről van szó. Ami viszont nagyon fontos, hogy egy komoly napszemüveg választásánál fontos figyelembe venni azt, hogy milyen környezetben fogjuk a legtöbbet használni a szemüveget, és ahhoz mi a legmegfelelőbb lencse, ami elérhető. Így tudjuk biztosítani, hogy a szemünk a legmegfelelőbben legyen védve.

De mit tud nyújtani számunkra az Oakley, és mi az, ami miatt elköteleztük magunkat mellettük, és miért ajánljuk mindenkinek, aki nap mint nap komoly megerőltetésnek teszi ki a szemét, miért egy Oakley-t válasszon, és miért ne másik márkát.

Az első, és talán a legfontosabb, hogy az Oakley akármilyen szemüveget is gyárt, annak teljesen mindegy, hogy milyen körülmények között kell működnie, mindig borotvaéles, torzításmentes képet kell tudnia alkotni.
Mivel az Oakley a sportolókból lett naggyá, mindig is a legszigorúbb követelményeknek kellett megfelelnie.


 

Első lépés. HDO lencse.


Az Oakley High Definition Optics (HDO) lencséi a legpontosabb, legtisztább, torzításmentes, képet adják, ami nemcsak a versenysportban fontos, de a mindennapokban is.
A HDO lencsék minden esetben pontos képet adnak, míg egyéb márkák lencséi torzíthatnak, amik szélsőséges esetekben az ítélőképességre is kihatással lehetnek, pl. vezetés közben.
A HDO lencsék az ANSI (American National Standards Institute) teszteket nemcsak teljesítik, de a legtöbb esetben jócskán felülmúlják.
Ezek a tesztek többek között a lencsén keresztül nézett kép élességét, a lencsék torzítását vizsgálják, és ami talán a legfontosabb, hogy a lencsék mennyire térítik el az átmenő fénysugarakat. Egy lencse minél inkább eltéríti az átmenő fénysugarakat, annál nehezebbé teszi a viselője számára a fókuszálást. Az Oakley lencsékre szerencsére ez nem jellemző.

Azok számára, akiknek ennyi már bőven elég, jó hírünk van. Az Oakley majdnem összes modellje megfelel az Oakley HDO előírásainak, így, ha egyéb extrára van szükségünk, itt nem kell kompromisszumot kötnünk.

 

Visszaverődés védelem az Oakley HD Polarizált lencséivel


A fényvisszaverődések okozta fejfájás bizony pokollá tudja tenni az életünket. Az Oakley főleg a golfnál és a vízi sportoknál találkozott ezzel a problémával, és alkotta meg a HD polarizált lencséit.
A HD polarizált lencsék ajánlottak mindenkinek, aki sokat van vízközelben, gyakran vezet, kerékpározik, és a téli sportok kedvelőinél is fokozott a veszélye a visszaverődő káros sugaraknak.
Az Oakley az élsportolók igényeihez fejlesztette ki a HD polarizált lencsét, így biztosak lehetünk benne, hogy azok a mindennapokban is megállják a helyüket.


 

- Persze, persze, de számos más cég is kínál polarizált lencséket sokkal olcsóbban!
Ez így van, de más cég nem készíti úgy ezeket a lencséket, mint az Oakley, és bizony a különbség óriási lehet!


 

A legtöbb polarizált lencse úgy készül, hogy egy polarizáló bevonatot visznek fel a lencsére. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy hajszálvékony fólia, ez a polarizáló bevonat, amit valahogy fel kell erősíteni a lencsére. Itt jön a képbe a rögzítő anyag, ami nagyon valószínű, hogy valamilyen ragasztó. Ez több problémát is felvet.
Akármilyen vékony, akármennyire is átlátszó a ragasztó, mindenképp torzulást fog okozni a kapott képben.
A ragasztott réteg lepattogzódhat, és elbúcsúzhatunk a polarizált lencsénktől.

 

Az Oakley a gyártási folyamat során gondoskodik róla, hogy a lencse és a polarizáló réteg egybeolvadjon. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egybesütnék a lencsét és a szükséges réteget, és ami kijön a sütőből az már egy és szétválaszthatatlan anyag. Az Oakley HD polarizált lencsék anyagukban polarizáltak, nincsenek rétegek, ragasztók, kecsap, mustár, se majonéz, csak a tűéles, tozításmentes kép.
 

Ha ez nem lenne elég, akkor van még egy kis apróság, amire nagyon sok cég nem figyel, illetve figyelhetne, de akkor bizony ők sem tudnák olcsóbban kínálni a polarizált lencséiket.
Az Oakley HD polarizált lencséket mindig egy, tökéletesen beállított polarizációs szögű anyagból vágják ki. Ez azt jelenti, hogy egy pár Oakley lencse mindig ugyanabból a lemezből van kivágva, így biztosak lehetünk benne, hogy mindkét lencse pontosan ugyanúgy fogja kezelni a beérkező sugarakat, ezáltal nem fárasztja a szemet, nem torzít, és ami a legfontosabb, nem ereszt át nemkívánatos sugarakat.
Más cégek ezt vagy nem engedhetik meg magunknak, vagy nem is tulajdonítanak neki jelentőséget. Könnyen belátható, hogy az Oakley gyártási technológiája nagy precizitást igényel, és a gyártás során egy pár lencséhez jóval több anyagot kell felhasználni, ha egyetlen lapról akarják kivágni mindkét darabot, mintha felosztanák a leggazdaságosabb módon a polarizált anyagot. Ha a konkurens cégek is ezt a technológiát használnák, valószínűleg már nem tudnák alacsonyan tartani az áraikat.

 Maximális védelem extrém körülmények között is!

Az Oakley lencsék egytől egyig számos munkavédelmi szabványnak is megfelelnek. Mondhatnánk, hogy ez teljesen szükségtelen, hiszen egy napszemüveget nem erre találtak ki, de az élsportban egészen extrém balesetek is előfordulhatnak, így mindenképp indokolt, hogy ezek a lencsék a maximális védelmet nyújtsák. És ami bírja azt, amit az élsportolóktól kapnak néha, az bírni fogja a mindennapok megpróbáltatásait is.

Az Oakley mérnökei kiemelt fontosságot tulajdonítanak a maximális védelem elérésének, ezért az Oakley lencsék egytől-egyig olyan minőségűek, mint a legjobb munkavédelmi lencsék, így egyaránt védenek a nagy sebességű becsapódó részecskék ellen, és a nagy tömegű becsapódó részecskék ellen.
Ezt egy speciális anyag segítségével érik el, amit Plutonite-nak hívnak. Ebből az anyagból készülnek az Oakley lencséi, és ennek az anyagnak köszönhetjük, hogy ezek a lencsék akár extrém esetekben is maximálisan védik a szemünket.

 

Amit nem látsz, elvakíthat!

Az UV sugarak 297600 km/másodperc sebességgel záporoznak a retinánkra nap, mint nap. Ez hosszútávon igen megterhelő a szemnek, és számos betegség kötődhet hozzá, de mivel nem érezzük, hajlamosak vagyunk róla tudomást sem venni.
A felhők valamelyest blokkolják az UV sugarakat, de egy naposabb időben semmi sem védi a szemet.
Az Oakley Plutonite lencséi MINDEN UV sugarat blokkolnak nemcsak az alacsony energiájú UVA-t, és még a legvilágosabb lencse is megszűri a beérkező UV sugarak 100%-át, és a fénynek csak a látható spektrumát engedik át.A Plutonite anyagában szűri az összes káros sugárzást:
- Szűri az UVA sugarakat, amik alacsonyabb energiájú sugarak, de mélyebbre tudnak hatolni, mint az UVB sugarak
- Szűri az UVB sugarakat. Ezek a nagy energiájú UV sugarak, amik a legtöbb kárt képesek okozni
- Szűri az UVC sugarakat. Ezek a legnagyobb energiájú UV sugarak
- Szűri a HEV sugarakat. Ezek már a látható spektrumba tartozó káros sugarak, melyek nap mint nap körbevesznek minket. Ilyen sugarakat bocsájtanak ki a képernyők, a neon és led világítótestek, és számos mesterséges fényforrás is.


 

Neked mennyit ér a látásod?

Az Oakley 1983-as megalakulása óta nagy utat járt be. Rengeteg fejlesztés és szabadalom fűződik a nevéhez, így könnyű belátni, hogy az Oakley-nál nemcsak a marketing osztály dolgozik. Ők tényleg törődnek azzal, hogy szemüvegeik valós védelmet nyújtsanak bárki számára.
Ezek a technológiák egyáltalán nem olcsók.
De nagyon fontos, hogy feltedd magadnak a kérdést:
Mennyit ér a látásod?
Nyugodt szívvel rábízod a szemeid védelmét egy pár filléres napszemüvegre?

Természetesen nincs semmi problémánk a divatszemüvegekkel sem. Ha csak hébe-hóba van szükséged arra, hogy felkapd a napszemüveged, ha csak egy-egy fesztiválra látogatsz el nyaranta, nyilván semmi szükséged egy professzionális eszközre. Ha viszont a mindennapjaid során hosszabb távon érheti a szemed a nap, mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy mit tudsz tenni azért, hogy megóvd a szemeid épségét.

Az Oakley szemüvegeinket ide kattintva böngészheted...


 

Forrás: oakley.com

Tartalomhoz tartozó címkék: hír