Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Meghalt a gördeszkázás Keresztapja, Jake Phelps!

Jake Phelps pedig az a fura figura volt, aki minden képen, minden filmen valahol ott virított, ivott, beszélgetett, szivarozott, vagy gördeszkázott, ahol a THRASHER magazin kamerásai és csapata járt.

Ha tehát egyszer is utánanézett az ember, hogy mi van a lángos logo mögött, ami a divatvilágot ennyire a fejére állította és ennyi gördeszkást tett piszok dühössé, nagy eséllyel látta őt és esetleg olvasott róla.
Jake Phelps neve tehát már azoknak is ismerős lehet, akik a gördeszkázást csak hírből ismerik.

Jake 13 évesen kezdett el gördeszkázni.  Egy interjúban elmondta, arra is pontosan emlékszik, hogy mikor. 1976 április 13-án délután 4-kor. 
Nagyon hamar rájött, hogy ettől megkapja azt, amit szinte semmi mástól – képviseli őt: „Időről időre mindenki nemet mond – a gördeszkád nem. Még esőben is mintha mondaná: gyerünk deszkázni!””

Nagyon fiatalon került a Thrasher szerkesztőségébe és legalul kezdte. De elszántságával és San Franciskoi születésű, örök hippi anyjától örökölt laza stílusával hamar a szerkesztői székben kötött ki és egy olyan ikonikus magazint szabott havonta, ami mind a mai napig a gördeszkások Bibliája.

Eleinte az alsó szinten Thrasher termékeket dobozolt (igen, már akkor is postáztak, csak levelet kellett küldened, nem lekattintani, ahogy nálunk szoktad) 
Fausto Vitello, a lap társ-alapítója azért indtotta el a THRASHER magazint, hogy az 1978-ban szintén általa (társ-) alapított INDEPENDENT TENGELY nagyobb figyelmet és teret kaphasson.
Egyre gyakrabban vitte le az új számokat Phelpsnek, aki belenézve azonnal sorolta: Ebbe a trükkbe nem érkezett bele: szar. Ez kamu kép, szar. Ez hibás póz, szar…
A magazint ekkorra már ugyanis kiadó és menedzser - szagú hozzá nem értők próbálták elkészíteni. 

Vitello rájött, hogy HITELES újság, hiteles tartalom kell és ehhez egy dedikált ember, nem PROFIK. Így lett Phelps az az ember, aki annyi éven át szabta meg, mi kerülhet a magazinba és így lett a THRASHER a gördeszkázás VOGUE magazinja, ahogy sokan hivatkoznak rá.
Jake Phelps pedig szerette magát, mint a THRASHER magazin megszemélyesített verzióját látni.
Cikkünk hamarosan folytatódik, utánanézünk, ki is volt ez a mókás-fura megjelenésű arc, aki a nyolcvanas évek vége felé annyi acidot szedett gördeszkázáshoz, előtte és utána, hogy az 1989-es földrengést egy flashbacknek hitte?!

Jake Phelps 56 évesen hirtelen halt meg tegnap, 2019. március 14-én
2019. április 27-én, szombaton az éves Gördeszkás Majálist egészében is, de a kis háziversenyünket MINDENKÉPP neki ajánljuk.
Nyugodj békében, Jake!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír