Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Amit mindig tudni akartál a Vans-ről

Gustavo De PalmaA Vans immáron több mint 50 éve gyárt cipőket és ruházatot. Ez alatt az idő alatt több ikonikus modellt dobtak piacra, mint amiről a legtöbb cipőgyártó valaha is csak álmodhat. Cipőik szörfösök és gördeszkások generációit ejtette rabul, és ez nemcsak a cipők kinézete miatt volt. A Vans mindig hallgatott a közönségére, mindig igyekezett maximálisan kiszolgálni megrendelői igényeit. Ők voltak az első cég, akik profi gördeszkás nevével fémjelzett cipőt adtak ki. Amikor két srác megkereste őket, azzal, hogy ha ezt meg ezt meg amazt megváltoztatnák a cipőjükön, akkor jobban tudnának deszkázni benne, ők habozás nélkül legyártották a kívánt darabot. A 90-es évek közepén, amikor elkezdtek snowboard bakancsokat gyártani, ugyanezt az utat járták végig. Profi snowboardosokkal együtt fejlesztettek bakancsokat. Az eredmény nem maradt el. az 1998-ban Daniel Franck ezüstérmet szerez a nagano-i téli olimpián. Frank Vans bakancsot használt.
A Vans olyan klasszikusokkal ajándékozott meg minket, mint az Old Skool, a Sk8-Hi, az Authentic, az Era, számos pro modellel, mint a Steve Caballero nevével fémjelzett Half Cab, a Kyle Walker Pro, és olyan ikonikus, kortalan modellel, mint a Vans Classic Slip-On.
De ne szaladjunk ennyire előre!

1966

Két testvér, Paul Van Doren, Jim Van Doren és két társuk Gordon Lee és Serge Delia 1966 március 12.-én alapították meg a Van Doren Gumivállalatot. A vállalat egy egyszerű ötletet követett. Helyben állítanak elő cipőt közvetlenül a vevőik számára.
Már a megnyitásuk napján 12 vásárlójuk volt, akiknek még aznap estig el is készítették a megrendelt cipőket.

 

A nyitás napján a Doren testvérek teljesen elfeledkeztek arról, hogy váltót tegyenek a kasszába, így nem tudtak visszaadni a vásárlóiknak, akiket ezért arra kértek, hogy vigyék haza a cipőket, és hozzák be másnap a pénzt. – Mind a 12 vásárló visszatért másnap, és kifizette a cipőket.

A gyár egy modellel indul, a #44 fedélzeti cipő névre keresztelt darabbal, amit ma Authentic-ként ismerhetünk.
Ne tévesszen meg senkit az egy modell! A cég sajátossága az volt, hogy nagyon is hallgattak a vásárlóik igényeire. A #44 egy igen egyszerű, nagyon jó minőségű modell volt, ami vulkanizált talppal, és egyrészes felső résszel készült. A felső részt szinte bármilyen anyagból el tudták készíteni, így mindenki a saját igényének megfelelően rendelhette a cipőt, a vulkanizált talp pedig egy igazán strapabíró modellé tette az Authentic-et.
Nem is csoda, hogy a kaliforniai cég rövid időn belül hatalmas sikert aratott a szörfösök körében, akik nagyon szerették a cipőt. A ’70-es évekre egész Kaliforniában ismertté vált a Vans, és a szörfösök után a gördeszkások körében is az egyik legnagyobb kedvenc lett.

1976

1976-ban néhány deszkás srác szeretett volna pár változtatást a modellen, hogy jobb legyen bennük deszkázni, ezért megkérdezték a Doren testvéreket, hogy le tudnák-e gyártani a cipőt az ő elképzelésük alapján.
A válasz természetesen az volt, hogy sima liba.

A #95 névre keresztelt modellt ma Era-ként ismerjük, a két gördeszkás srác, akik kérése megvalósult pedig nem volt más, mint Tony Alva és Stacy Peralta.
Az Era gördeszkások generációinak lett a kedvenc cipője.

Ebben az évben készült el a Vans Off The Wall logó is.

 

1977

1977-ben egy új modell debütált #36 néven, ez nem volt más, mint az Old Skool. Ekkor került fel először a híres Vans oldalcsík is cipőre.
Ugyanebben az évben mutatták be a #98-at is. Ezt a modellt is deszkások és BMX-esek közreműködésével fejlesztették, és szinte azonnal hatalmas sikere lett Kaliforniában. Ebben az évben jött ki a Slip-On is, ami egész Kaliforniában azonnal hatalmas sikert aratott, és később az egyik ikonikus modellé vált.

1978

1978-ban robbant be be Sk8-Hi, amit akkor Style 38 néven mutattak be. Ez volt a második modell, amin szintén helyet kapott az ikonikus Vans oldalcsík, amit akkoriban „jazz csíknak” hívtak.
Ezt a modellt egy az egyben a funkcionalitás mentén tervezték kifejezetten az akkori gördeszkás igényekhez igazítva. A cipő magasszárú volt, ami egyben tartást adott a bokának, másrészt védte is az állandóan odacsapódó deszkától.

1982

1982-ben a Vans Classic Slip-on feltűnik egy hollywoodi filmben, a Sean Penn (Jeff Spicoli) főszereplésével készült Változó világban. A film fiatal középiskolásokról szól, akik élvezik az életet, lázadnak a világ ellen és közelebb kerülnek a felnőttek világához. A filmben a fiatal Sean Penn teljesen fullba nyomja a kretént, de azért még ennyi idő után is találsz megmosolyogtató jeleneteket a filmben, így mindenképp érdemes megnézni.

1988

1988-ban elkészül az első profi deszkás nevével fémjelzett cipő, a Steve Caballero modell, a Half Cab. Rövid időn belül ismét egy cipő, ami deszkások generációinak az első számú választása lett.

Innentől felgyorsulnak az események:

1995-ben elindul a Vans Warped tour, és ekkor adják ki az első snowboard bakancsokat is.

2001-ben a Vans segítségével készül el a Dogtown and Z-boys című dokumentumfilm, ami a gördeszkázás történetét mutatja be. A film a Sundance filmfesztiválon elnyeri a legjobb rendezés közönségdíját.

2010-ben New York-ban megnyílik az első House of Vans.

2012-ben bevezetik az új talpformát. Az új Wafflecup technológia ötvözi a hagyományos Vans talp boardfeel-jét (bocs, ezt nem akartam lefordítani lapérzetre :D ), az új technológia által hozzáadott strapabírósággal és tartóssággal.

2013-ban a Vans már 20 éve gyárt snowboard cuccokat. Ennek az évfordulónak az emlékére elkészítik a Twenty Years: Off The Wall, On The Snow filmjüket. A filmet nem más, mint a legendás producer Mike Hatchett készíti.

2014-ben megnyílik a House of Vans londoni klubja is. Egy 3000m2 területű klub, koncertteremmel és gördeszkapályával. A klub számos deszkás, zenész és művész bázisa lesz.

2015-ben megjelenik a Vans első saját készítésű gördeszkás filmje, a Propeller. A film az egyik legkelendőbb deszkás film az iTuens-on.

A Vans történelme hosszú, és még korántsem ért a végéhez. Több, mint 50 éves fennállása alatt a cég kétszer is földre került, de mindkétszer sikeresen felálltak, és bebizonyították, hogy a közvetlenség és a vásárlók igényeinek a követése mindig meghozza az eredményét. Több ikonikus modellt gyártottak, mint amiről a legtöbb cipőmárka csak álmodni mer, és olyan kortalan designokat készítettek, amik valószínűleg még unokáinknak is kedvencei lesznek.

Az összes Vans cuccunkat ide kattintva böngészheted...
 
Vans cipőink közül ide kattintva válogathatsz...
 
Vans női ruhái közül ide kattintva válogathatsz...
 
Vans férfi ruháit itt találod...

Forrás: vans.com, wikipedia.com

Tartalomhoz tartozó címkék: hír