Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény javítására.
Termékek Menü

Amit mindig tudni akartál a Thrasher-ről

Gustavo De Palma

 


A Thrasher Magazine az első olyan folyóirat volt, ami kifejezetten a deszkások, és az extrém sportok szerelmeseinek készült. Alapítói Kevin Tatcher és Fausto Vitello egy olyan magazint akartak létrehozni, ahol az akkoriban szokatlan dolgok is otthonra lelnek.
A lap rendszeresen készít interjúkat profi deszkásokkal, zenekarokkal, készít beszámolókat különböző deszkás helyekről és gördeszkapályákról, és rengeteg fotót hoz le erről a szubkultúráról, és egy csomó más érdekes témáról is.

A 80-as években a magazin elindított egy zenei válogatásalbumot is Skate Rock néven, ami többnyire olyan punk bandák válogatásait tartalmazta, amelyek tagjai gördeszkások voltak.
A válogatás 12 számot élt meg. 1983-1990-ig minden évben kiadtak egyet, 89-ben kettőt is, majd 1990 után már csak ’91-ben, ’93-ban és 2005-ben jelent meg ilyen válogatás.

A szerkesztőség nevéhez azonban fűződik egy sokkal rangosabb hagyomány is, ami méltán vívta ki a deszkások tiszteletét.
A Thrasher 1990-ben rendezte meg az első Év Gördeszkása díjátadót, amit azóta is minden évben megtartanak, és mára a Thraser Év Deszkása díja számít a legrangosabbnak a gördeszkások körében.
A díj érdekessége, hogy azt nem egy zsűri adja, hanem a lap olvasói által leadott szavazatok alapján dől el.

Akik eddig megszerezték ezt a megtisztelő címet:

1990: Tony Hawk
1991: Danny Way
1992: John Cardiel
1993: Salman Agah
1994: Mike Carroll
1995: Chris Senn
1996: Eric Koston
1997: Bob Burnquist
1998: Andrew Reynolds
1999: Brian Anderson
2000: Geoff Rowley
2001: Arto Saari
2002: Tony Trujillo
2003: Mark Appleyard
2004: Danny Way
2005: Chris Cole
2006: Daewon Song
2007: Marc Johnson
2008: Silas Baxter-Neal
2009: Chris Cole
2010: Leo Romero
2011: Grant Taylor
2012: David Gonzalez
2013: Ishod Wair
2014: Wes Kremer
2015: Anthony van Engelen
2016: Kyle Walker
2017: Jamie Foy

2003-ban a magazin elindított egy új hagyományt, ami azóta is stabil lábakon áll és nagy népszerűségnek örvend, ez pedig a King of The Road.
A KOTR lényege, hogy vesznek 4 profi deszkásokból álló csapatot, akiknek adnak egy kihívásokból álló könyvet, és két hetet, hogy az államokat járva minél több küldetést teljesítsenek.


A Thrasher nagyon sokat adott a deszkás társadalomnak, cserébe pedig nagyon sokat is kapott tőle. Mára a magazin gyakorlatilag a deszkások bibliájává nőtte ki magát.
Gyakorlatilag egy lap, ahol deszkások szólnak deszkásokhoz nagy ívben szarva arra, hogy a kívülállók számára gyakran érthetetlen, vagy elfogadhtatlan a kontextus.
A lap mindenféle sallangmentes őszintesége, és az, hogy nem akar megfelelni senkinek, csupán bemutatni azt a kultúrát, ami köré épül, amiről szól, kétségtelenül elnyerte a nagyközönség tiszteletét is.

A Thrasher logó egy ikon lett a deszkás világban, így mindenképp érdemes pár mondatot említeni a logó történetéről is.

A betűtípus neve Banco, és Roger Excoffon tervezte az ’50-es években. Az ő nevéhez számos híres betűtípus köthető. Ő főleg a reklámszakmának készített betűtípusokat. Tervezői zsenialitásáról csak annyit említenénk meg, hogy ő tervezte az Antique Olive betűtípust is, ami az Air France hivatalos betűtípusa volt egészen 2009-ig! Azért ez nem semmi.
A Banco egy csupa nagybetűből álló font, enyhén dőlt, magabiztos vonalvezetésű, laposecsetes rajzolási technikával készült.
Csupa nagybetűs készlete, és íves megjelenése miatt már a születésekor is retro érzést keltett, így a reklámszakma nem igazán kapta fel abban az időben, régies kinézete miatt viszont annál több hentesüzlet és könyvesbolt választotta magának a táblájára.

 

Érdekesség: A Banco 2000-ben Cyrill karakterkészletet is kapott, Oroszországban azóta is közkedvelt betűtípusa a hot-dog standoknak és a közérteknek.
 

Bár a betűtípus a kezdetekben sok bolt tábláját díszítette, hamar kiment a köztudatból, szinte teljesen a feledés homályába merült egészen 1974-ig, amikor is felkerült Bob Marley Natty Dread lemezborítójára.Az album leginkább a Lively Up Yourself és a No Woman, No Cry dalokról lehet ismert, viszont ami még fontosabb volt, hogy egyben újraélesztette a Banco betűtípust olyannyira, hogy az USA-ban a betűtípus eggyé vált a karibi reggae-vel és a rasztafári kultúrával.
Hamarosan ezzel a betűtípussal nyomták a legtöbb dub és reggae lemezt a ’70-es években, és ahogy a reggae hullám lecsendesedett, a banco mindössze egy újrafelfedezésre várt.
Ez az újrafelfedezés pedig 1981-ben érkezett hála a Thrasher alapítóinak.
A Thrasher mindig is sajátjának érezte a reggae, a dub, a marihuana kultúráját, így valamilyen szinten kínálta magát ez a font.

 

A cég nagyon régóta nyom pólókat, készít logózott pulóvereket és egyéb mercs cuccokat a deszkások számára.
A Thrasher mercs cuccai mindig hatalmas népszerűségnek örvendtek a deszkások körében világszerte. A cég olyan ruhamárkákkal is készített kollabokat, mint a HUF, a Diamond Supply Co. vagy a Supreme.

Míg azonban hosszú ideig a Thrasher a deszkások szeretett márkája volt, mostanában egyre több designer, modell, blogger és/vagy influenszer érzi azt, hogy mindenképp le kell rónia tiszteletét a deszkás szubkultúra felé anélkül, hogy megtanult volna egy kick flip-et, akár egy ollie-t, vagy akár csak bármi beugrana neki a Half Cab hallatán.
A Thrasher mára a High Fashion részévé vált, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy high-end divatmárkák dobálják rá 300 000Ft-os túlárazott pulóvereikre a Flame Logót, vagy az, hogy Gosha Rubchinskiy orosz divattervező a Flame logót átemeli, és 50 000Ft-os pólóira teszi.

De itt nem áll meg a történet. Zenészek és celebek is szeretik kivenni a részüket az aktuális divat hype-ból, így pl. amikor Tiesto, -aki aligha deszkás múltjáról lenne ismert, is megcsinálta a maga „deszkás” pólóját, az már szinte kínosan jött ki. Tiesto végül elengedte ezt a vonalat, miután az örökkévalóságba mémelték. Ilyenkor jogosan tesszük fel a kérdést, hogy vajon az élet alakítja-e a műveszetet, vagy a művészet az életet?

De vajon hogyan állnak azok a deszkások ehhez a divatirányhoz, akik évek óta ezekben a ruhákban járnak, ebben a környezetben élnek, és nem a divat miatt öltözködnek így, hanem egyszerűen azért, mert ők is részesei a gördeszkás világnak?

A jelenségről Lucas Puig, az Adidas Team pro deszkása például a következőt nyiltkozta:
„Ennek az éremnek két oldala van. Egyik oldalról ki nem állhatom ezt a jelenséget, mert amikor elkezdtem deszkázni, az fogott meg az egészben, hogy annyira különbözik mindentől. Most meg azt látod, hogy minden márka deszkás cuccokat gyárt, és olyan érzésem van tőle, hogy nemár! én ebben élek! Ne tegyétek tönkre! A másik oldaról nézve viszont mindenképp jó, hogy a nagyközönséggel is megismertetik, és elfogadtatják a deszkázást, mert így talán több péznt tesznek a deszkázásba, több skateparkot nyitnak, ami mindenképp jó a kultúrának.”

Egy másik pro deszkás, Jake Phelps ennél sokkal nyersebben fogalmaz:
„Ez kib*szottul elcsépelt, és gáz!”

Igazából az ő nézőpontja is abszolút érthető. A deszkások joggal lehetnek dühösek a divat világára. Hiszen a divat pont egy olyan kultúrából vesz ki kicsi darabokat, ami olyan közeli kapcsolatban van az utcai élettel, és ezekre a darabokra aztán ráaggatja az ő exkluzív több százezer forintos árcéduláit, mintegy meghazudtolva mindazt, amiből ez a szubkultúra kiemelkedett.

Ettől függetlenül ennek a jelenségnek egyáltalán ne csak a rossz oldalát lássuk! Persze. Jelenleg a deszkás mercs, és kimondottan a Thrasher látszólag a zenekaros pólók sorsára jutott.
De attól függetlenül, hogy nem tudod, ki volt az év deszkása tavaly, vagy nem tudsz rúgni akár csak egy ollie-t, attól függetlenül senki sem ítélhet el mást csupán az öltözködése miatt.
Plusz, ez a jelenség mindenképp ad egy nagyobb körű elfogadottságot a deszkás kultúra felé, és ha csak eggyel több ember merül el ebben a fantasztikusan sokszínű világban, és tanul meg deszkázni, már megérte.

De bármit is gondolj, bármit is viselj, bárhogy is deszkázz, mi csak egyet kérünk:
NE TOLD A MALL-GRAB-et!!!

Köszönjük! ;)

Az összes Thrasher cuccunkat ide kattintva böngészheted...
 

 

Forrás: thrashermagazine.com, wikipedia.com,http://skateboarding.wikia.com/wiki/Thrasher,hypebeast.com

Tartalomhoz tartozó címkék: hír